Saturday, 9 August 2014

23 cm ATV transmitter works

This week I did some succesful experiments with the 23 cm FM ATV transmitter with ALPS VCO. The transmitter provides about 30 mW to an 23 cm PA which delivers 1...2 Watts at 1.2 GHz. One of the tranmissions shows my testpicture at the PI6ZTM repeater:


I did not include PLL circuitry in the design. The circuit is straight forward:The video branch contains: CCIR-filter, VCO ALPS 1679C and MMIC MSA-0886.

August 12, I was able to test the audio part (7.02 / 7.2 MHz oscillator). It worked, but there was some 50/100 Hz hum. Also I found that results were better when the 7 MHz signal was injected just after the 50 k potmeter.

The VCO can be tuned from 1100...1350 MHz.

At this moment, the experimental circuit is soldered on unetched PCB.


                                             23 cm ATV transmitter

The ATV transmitter is connected to the Power Amplifier (design PA0VRE):

                                                    2 Watt PA with BFQ68 and BFQ136

The PA delivers its output signal to a homemade biquad antenna, connected with about 8 meters RG6U coaxial cable (75 ohms).

More testpatterns:


To my surprise the transmitter is very frequency stable. No PLL circuit required !

7 comments:

 1. Hoi Ron,

  Je bent lekker bezig zie ik. :-)
  Heb net de foto's en het schema bekeken en ik heb een paar tips voor je.

  De verbindingen naar de VCO ingang zijn nogal lang. Het is raadzaam om die kort te houden om te voorkomen dat de VCO rommel oppikt. Alle troep die binnenkomt vind je uiteindelijk terug in het spectrum aan de uitgang van de zender...

  Het video pre-emphase netwerkje ziet in het schema de potmeter van 1k als afsluiting. Het netwerk geeft echter alleen de juiste karakteristiek als de afsluiting 75 Ohm is. Plaats een weerstandje van 82 Ohm parallel aan de potmeter van 1k, dat maakt samen 75 Ohm. De impedantie op het knooppunt van het video en de audiodraaggolf gaat hierdoor wel wat omlaag en de signaalniveaus zullen veranderen. Daar moet je maar wat mee spelen. Een correcte karakteristiek zal je een nog mooier beeld opleveren.

  Groeten, Pieter

  ReplyDelete
 2. Dank voor de tips Pieter. Ja het is nog maar een testopstelling om te kijken of de zaak functioneert. Uiteindelijk moet alles netjes in een kastje komen. Tips zijn zeker welkom, want ik ben een beginner op ATV gebied. Het lukt mee nog niet audio over de repeater te krijgen terwijl de oscillator netjes op 7,02 of 7,2 MHz staat afgeregeld. Heb je enig idee hoe dat zou kunnen komen ?
  Dit is de eerste zelfbouwervaring in het GHz gebied...
  73 Ron PA2RF

  ReplyDelete
 3. Je bent toch al een heel eind gekomen Ron. Het begin is er en nu kan het alleen maar beter en leuker worden!
  Dan even over het audio. Standaard staat het audio van de ontvangers van PI6ZTM op NICAM. Dat is gedaan omdat er geen goede squelch in zit. Anders zouden alle ingangen staan te ruisen... Als er iemand van het team aanwezig is kan het audio omgeschakeld worden naar analoog.
  (Dat staat ook uitgelegd op de website.)
  Het is wel handig als je uiteindelijk 2 draaggolven kunt maken, anders zou er nog steeds één kanaal ruisen.
  Als ik je weer zie op de paal dan zal ik het audio wel aanzetten zodat je kunt testen.

  Groeten, Pieter

  ReplyDelete
 4. 82 ohms weerstand is geinstalleerd 73 Ron

  ReplyDelete
 5. Er komt inmiddel audio mee (12 aug / 2uur). Met gekraak en gebrom, maar het begin is er :-) Dank voor het openzettem van het audio kanaal

  ReplyDelete
 6. Graag gedaan Ron.
  Nu je weet dat het werkt kun je weer verder experimenteren.
  Het is handig om je signaal op je eigen sat-ontvanger te controleren.
  Doe dat met een zwak signaal, door bijvoorbeeld alleen de stuurzender aan te zetten op een dummy-load.
  De verhouding tussen het beeld en de audiodraaggolven kun je dan op het gevoel instellen. Als er wat spikes in het beeld te zien zijn, moet er ook wat ruis op het audio zitten.
  Verder kun je een pre-emphase netwerkje (50 us) toevoegen aan de audio ingangen zodat het audio ook gaat klinken zoals het bedoeld is.
  Er valt nog heel wat te knutselen!

  Groeten, Pieter

  ReplyDelete
 7. Bedankt weer voor alle tips Pieter. 13 cm lijkt me ook interessant. Heb al wat VCO's gezien die deze frequentie kunnen maken. Tegenwoordig zijn er eindtrapjes - bedoeld als WiFi booster - in de handel die 3 tot 5 Watt maken op 2.4 GHz voor rond de 10 euro... 73 Ron

  ReplyDelete